top of page
Zoeken

Ben jij een Secure Base?Jouw leiderschap maakt het verschil bij reorganisaties. Zeker in een crisis, in onzekere, stressvolle situaties, hebben je mensen je zorg en aandacht nodig. Hoe zelfsturend je team ook is. Vaker dan je waarschijnlijk denkt, zoeken je mensen een luisterend oor, empathie, willen ze hun verhaal, hun zorgen, hun twijfels, onmacht, boosheid, verdriet kwijt. Ze hopen dat je ‘Caring’ kunt zijn.

Maar eigenlijk zoeken ze ook uitdaging en aanmoediging. Om uitdagende situaties of een, vaak nog onzekere toekomst, zélf in handen te nemen. Je moet ook ‘Daring’ voor ze zijn. Je moet als het ware 2 tegenpolen verenigen in jezelf…


Caring én Daring zijn is niet evident.

Een ‘Secure Base’ is een persoon (plaats of object) die een gevoel van veiligheid, zorg en bescherming geeft. Die we als ‘Caring’ ervaren. Tegelijkertijd moet die persoon ook ‘Daring’ zijn: ons uitdagen en inspireren om op onderzoek uit te gaan, om risico’s te durven nemen en om onze grenzen te verkennen. Leiders moeten beiden zijn voor hun mensen, vooral bij ingrijpende veranderingen. (Kohlrieser, G., Laat je niet gijzelen, )

We zijn ofwel goed in het ene of in het andere, maar de juiste balans tussen de twee is vaak lastig. Oefenen in beter luisteren, empathie geven, omgaan met emoties en conflicten is zeker de moeite. Maar het start met je bewuster zijn van je diepgewortelde overtuigingen. Wat zijn jouw, onbewuste, aannames over omgaan met onzekerheid, over omgaan met verandering? Over omgaan met tegenwind? Over omgaan met verlies en mislukking? Geen evidente thema’s maar wel thema’s die een heel grote rol spelen bij organisaties in continue verandering.

Meer balans vinden in Caring én Daring zijn, start dus met luisteren naar je eigen wijsheid en ervaring. Hoe ben jij hierin opgevoed? Wat heb jij ervaren en meegekregen? Dat bepaalt sterk hoe jij het nu zélf aanpakt.


Secure Base is geworteld in onze jeugd

Wat je in je opvoeding hebt meegekregen en geleerd, speelt door in je leiderschap. En, eerlijk gezegd heb ik me een groot stuk van mijn leven verzet tegen deze ‘inconvenient truth’. Aan de start van mijn carrière kreeg ik de lastige feedback dat mijn stijl van leiden en adviseren te sterk overtuigend was. Nu moest ik thuis vaak vechten om iets voor elkaar te krijgen. Dat deed ik met verve en leverde gelukkig af en toe wel wat op. Maar de ‘Caring’ kant ontbrak vaak bij mij thuis. Zo werd het mijn onbewuste overtuiging dat vechten de enige manier was om iets te bereiken…

Gelukkig heb ik dit kunnen veranderen (alhoewel het nog wel eens de kop opsteekt, als ik eerlijk ben). Ik vind het nu de mooiste uitdaging om door mijn coaching mensen zélf hun waarheid te helpen vinden. Verandering is dus wel degelijk mogelijk, anders zou ik ook niet geloven in mijn vak. Maar, je moet je wel bewust worden van je patronen en hulp zoeken om er stap voor stap in te groeien. En daar blijvend aandacht voor hebben.


Een voorbeeld situatie

Je team gaat door een ingrijpende reorganisatie, die voor veel mensen niet evident is. Je hoort mensen klagen over het management, zich zorgen maken over de toekomst, sommigen zijn minder gemotiveerd en soms vrij emotioneel.

Stel nu dat jij, van huis uit, gewend bent dat hard werken normaal is en loont en dat je niet moet zagen maar gewoon door doen (waar natuurlijk niets mis mee is, zolang het voldoende in balans is!).

De kans is dan heel groot dat jij vooral ‘Daring’ reageert: je maant je mensen aan om er het beste van te maken, om even door te bijten, om het vooral niet te groot te maken, om nieuwe opportuniteiten te zien, … Hoogst waarschijnlijk ben je een stuk minder ‘Caring’: je hebt minder geduld, empathie, aandacht en tijd voor je team. Je vindt dat ze toch wel snel zagen en klagen.

Nu zul je zeggen: ja maar het is hier toch geen praatbarak! Helemaal mee eens! Maar het gaat om de juiste balans. Als jij vooral Daring bent, blijft je team in de kou staan. En, dat heeft gevolgen.

Als je team zich onvoldoende gehoord voelt, kan het cynisch of tegendraads gaan reageren. Je krijgt dan om het minste of geringste tegenwind. Het kan ook zijn dat andere teamleden de reddersrol naar hun teamleden pakken, bijvoorbeeld door werk over te pakken als iemand het moeilijk heeft. Daardoor neemt zo’n redder soms teveel hooi op zijn vork en blijft zelf in de kou staan. Tenslotte kunnen de emoties ook ‘ondergronds’ gaan, waardoor oppervlakkig alles goed lijkt te gaan, tot er plotseling mensen ziek thuisblijven.


Wat heb jij van thuis meegekregen?

Hoe Secure Based ben jij opgevoed? Hoe ‘veilig’ was het bij jou thuis? Was er oog en oor voor jouw gevoelens en behoeften? Werd je gehoord en serieus genomen? Mocht jij soms onzeker zijn en het lastig vinden? Werd jij uitgedaagd én bevestigd in je eigen initiatief? Kreeg jij de ruimte om zelf je weg te vinden? Of waren er taboes?

Overigens en voor alle duidelijkheid, ik denk dat de ideale opvoeding niet bestaat. Juist daarom is het zo belangrijk om te beseffen waar jij mogelijk iets gemist hebt, of wat je teveel hebt meegekregen? Zodat je meer je eigen, bewuste keuzes kunt maken én je mensen daarin ook kunt helpen. Door zowel Caring als Daring te zijn.


Meer weten over jouw drijfveren en (onbewuste) voorkeuren?

Contacteer me voor een gratis intake of stap in een Learning Circle, waar je samen met andere, geëngageerde leidinggevenden groeit naar de Secure Base die jij graag wilt zijn!
Hozzászólások


bottom of page