top of page
Zoeken

De tweede epidemie: burn-outs?



Je team coachen en (bege-)leiden in Corona-tijden, stelt jou als leidinggevende of professional voor nieuwe, onvoorziene uitdagingen. Het werk moet door, vaak is er zelfs meer druk dan voorheen. De organisatie verwacht nog steeds veel van jou en van je team, terwijl jij veel minder gestroomlijnd kunt werken. Je hoefde de afgelopen weken ’s ochtends de file niet in, maar thuis was je vaak ook niet alleen. Van ’s morgens tot ’s avonds in online meetings en tussendoor nog je team en je gezin managen, ga er maar aan staan!


Het was een veelgehoorde verzuchting in de groepen die ik online coachte. Leidinggevenden vertelden: “Enerzijds is er begrip en krijg je alle ruimte voor je gezin. Anderzijds leeft het idee dat we nu alle tijd hebben. En dus krijg ik er nog nieuwe projecten bij, terwijl ik op de bestaande al achterstand heb.”


Gelukkig komt er wat verlichting aan en mogen we langzaam uit de lockdown, maar nog zeer gefaseerd en met een onzekere uitkomst. Misschien kunnen we beter proberen voor onszelf iets te leren uit hoe we omgaan met situaties als deze?


Harder werken en toch minder productief zijn…

Eind april schreef filosoof Tim Christiaens van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven in De Standaard: “Wie thuis werkt, staat permanent op stand by voor het werk. Op lange termijn is dat niet houdbaar…” En, “Uit Amerikaanse cijfers blijken telewerkers gemiddeld drie uur per dag meer te werken, zonder daarom drie uur productiever te zijn. Ze slagen er niet meer in hun dag te plannen als het ‘in hun kot’ permanent deadlines regent. Het kantoor gaf houvast dat nu verdwenen is. Als dit zo doorgaat, riskeren we een tweede epidemie aan burn-outs te ontketenen”.


Werkgevers zie ik heel veel van hun mensen vragen. Waar de verantwoordelijkheid als het gaat om ‘work-life balance’ nu ligt, bij de medewerker of de organisatie, is een steeds terugkerend onderwerp van heftige discussies. Daar zijn we denk ik nog niet uit.


Interessanter dan kijken wie de schuldige is, is denk ik wat we hier zelf eigenlijk in te leren hebben? Welke eigen wijsheid heb jij hier in te ontwikkelen en gebruiken? Dáár wil ik het in deze nieuwsbrief liefst met je over hebben!


Christiaans zegt in De Standaard datwe onszelf moeten leren vergeven als we een deadline niet halen. Dat klinkt evident, maar is makkelijker geschreven dan gedaan.Ik werk al jaren met heel geëngageerde leidinggevenden en professionals met veel potentieel. Die veel van zichzelf vragen en hun grenzen steeds oprekken. Mogelijk herken jij je daar ook in? Jij wilt als zeer betrokken leidinggevende of professional, toch ook graag het verschil maken? En, ook jij gaat vast ver om aan de vragen te voldoen. Sterker nog, om meer te geven, om te excelleren.


Fantastisch om zo uitgedaagd te worden en precies waar organisaties nood aan hebben! Zolang het maar duurzaam is, vol te houden blijft. Niet alleen volgende week, maar ook volgend jaar nog leuk blijft... 


Hoe benut je je ‘vrije ruimte’?

Er is veel wat we niet in de hand hebben, waardoor we beïnvloed worden, wat in al haar heftigheid blijkt in deze Coronatijden. Juist daarom is het essentieel om te kijken naar wat we wel zélf bepalen. Wat onze ‘vrije ruimte’ eigenlijk is? De Joodse psychiater en Auschwitz overlevende Viktor Frankl schrijft hierover de adembenemende woorden “Alles kan een mens worden ontnomen behalve de allerlaatste menselijke vrijheid – de keuze onder alle omstandigheden zijn eigen houding te bepalen, zijn eigen weg te kiezen.”Frankl’s basishouding van oprecht optimisme, vertaald in 7 zingevingsprincipes, hielpen hem en anderen waar hij ze mee deelde, de verschrikkingen van de kampen te overleven.


De verantwoordelijkheid om onze houding te kiezen ligt enkel en alleen bij onszelf.Frankl had de moed om zichzelf dat in onvoorstelbare omstandigheden voor te houden. Juist daarom inspireert zijn wijsheid én aanmoediging mij nog steeds enorm en jou hopelijk ook! (Alex Pattakos heeft zijn 7 zingevingsprincipes praktisch en uitnodigend vertaald in het boek “Geef zin aan je werk”, een aanrader!)


Wat doe je zelf, actief om balans te vinden en behouden? Maar ook, waar zit je jezelf in de weg?(‘Werk jezelf niet tegen’ is één van de 7 principes van Frankl).


Het start met écht naar jezelf luisteren. Jezelf en wat jou drijft te leren kennen, doorgronden, begrijpen en vaak ook, waarderen. Dat is wat ik bedoel als ik je uitnodig om je eigen wijsheid te ontwikkelen en gebruiken.


Want, hoe vergeef je jezelf als iets in jou nu eenmaal vindt dat het altijd beter kan? Als iets in jou juist zo’n voldoening haalt uit het streven naar perfectie. Dan ben je aan het vechten tegen de bierkaai!


Eigenlijk gaat het dus niet om “Hoe vergeef ik mezelf als ik deadlines niet haal?” Maar om  “Waarom vind ik het zo fijn om schijnbaar onmogelijke deadlines te krijgen en tóch te halen?” “Waarom voel ik me iedere keer zo vervuld en energiek als ik er helemaal voor kan gaan?” “Waarom vind ik het zo fijn als door mijn toedoen de dingen vooruitgaan?” “Waarom vraag ik anderen eigenlijk liever niet om hulp?”


Luisteren naar onze eigen wijsheid, onze eigenwaarheid, is vaak een eye-opener.Niet altijd zo simpel, want vaak voelt het in eerste instantie als een soort ‘inconvenient truth’, we voelen ons gegeneerd. Durf ik wel toe te geven, hoe heerlijk ik dat harde werken vind? Dat ik moeilijk zonder die kick kan?


De eerste keer dat ik durfde toegeven hoeveel mijn werk eigenlijk voor míj betekende, zeker als vrouw met een toen nog jonge dochter, werd dat niet altijd gewaardeerd. Het was niet ok, een verslaving, afhankelijkheid. Tja, dat kan wel zijn, maar voor mij is en blijft dat wat ik in mijn werk kan bieden heel vervullend en gelukkig makend. Mag je daar dus voor jezelf voor uit komen? Mag je dat leven?


Want, pas als dat kan, als je daar ruimte voor maakt, er over kunt praten en uitwisselen, merkt dat anderen vergelijkbare dingen zoeken en meemaken. Dán komt er ruimte om te kijken wat je niet meer wilt, waarin je mogelijk overdrijft, waar je in vastloopt, waar de onbalans zit. Dan komt er ruimte voor groei en ontwikkeling.


Aanbod

Ik ondersteun je graag bij het vinden én gebruiken van jouw wijsheid. Ofwel door een individueel coachingstraject op maat. Ofwel door een groepstraject met gelijkgestemden, gebruik makend van de kracht en wijsheid van de groep en je daardoor uitgedaagd en gedragen voelen.


Wil jij graag meer zicht hebben op jouw eigen wijsheid en je ‘vrije ruimte’ actiever benutten? In een oriënterend gesprek onderzoeken we waar je nu staat en welke concrete stappen je wilt realiseren. Vanwege de bijzondere omstandigheden bied ik je dit eerste, verkennende gesprek graag gratis aan. Uiteraard helemaal vrijblijvend.


Indien je gebruik wilt maken van het aanbod voor een gratis verkennend gesprek, meld je dan aan hier aan.





Comments


bottom of page